Kungsportsavenyen 7, 411 36 Göteborg 031-790 11 09

Historien

Om Le Pain Français
 

Le Pain Français har alltid varit ett franskt kafé i Göteborg, tror många. Berättelsen om göteborgarnas franska kaféfavorit har dock en oväntad begynnelse. Le Pain Français var varken ett bageri, kafé eller konditori när det grundades den 18 augusti 1995. I stället började det som en dröm i en budbil.

Företagets grundare och tillika med fransk bagare levererade nämligen baguetter till finkrogar. Under de långa utkörningarna runt omkring i Göteborg växte en vision fram om att skapa ett franskt kafé med bageri och konditori. Tillsammans med en annan fransk bagare hittade han en tom lokal på Övre Husargatan 26 nära Slottsskogen 1997. Alla avrådde dem från att starta, då ingen trodde att ett kafé skulle lyckas på den hårt trafikerade gatan.

Men kritikerna hade fel och snart ringlade köerna långt ut på Övre Husargatan. Under de kommande åren renodlades det franska konceptet än mer. Le Pain Français medverkade även i Sveriges Television, då Tomas Tengby gjorde ett reportage om verksamheten 2001.

Starten på den verkliga resan från ett litet kvarterskafé till en av Göteborgs mesta populära mötesplatser dröjde dock några år. I början av 2003 tog bröderna Samuelsson över Le Pain Français. De hade förstått att konceptet kunde utvecklas och spridas runt om i Göteborg. Bröderna öppnade nästan omgående det andra kaféet på Västra Hamngatan, vilket är det första som designades av Samuel Samuelsson. Han har sedan dess skapat alla kaféers och restaurangers inredning och design.

Från mitten av 2000-talet börjar antalet kaféer öka markant. Först öppnas kaféet på Engelbrektsgatan, i en lokal där det ursprungligen låg tre butiker. Kaféet blir det första inom Le Pain Français med två våningar. I och med expansionen behöver företaget större produktionsutrymmen och konditoriverksamheten flyttar från Övre Husargatan till Opaltorget. I anslutning till konditoriet öppnar Le Pain Français ett trivsamt kafé. Året efter öppnas kaféet på Redbergsvägen.

Le Pain Français öppnar 2010 tre kaféer. Dessa är Vallgatan, Vasagatan och Allum. Samma år anställs James Martin, som tidigare arbetat på La Stazione för Alexandra Zazzi,  som köksmästare på Le Pain Français på det nyöppnade flaggskeppskaféet på Vallgatan.

Le Pain Français snabba expansion får tillväxten att rusa, och 2011 utser Dagens Industri företaget till ett Gasellföretag. Med andra ord är nu Le Pain Français ett av Sveriges snabbast växande företag.

I juli 2013 öppnar Le Pain Français Bistro på Avenyn 7. Bistron kombinerar kafé med restaurang, lounge och bar på 1200 kvadratmeter. Succén är ett snart ett faktum, mycket på grund av nya populära koncept som after grill, söndagsbrunch och burgerbuffé på bistrons takterrass.

I juni 2014 festar artisten Håkan Hellström tillsammans med andra kändisar efter sin rekordspelning på Ullevi på bistrons övervåning.

Le Pain Français Bistro utses några veckor senare till en av världens tjugo bäst designade restauranger och krogar. Bakom utnämningen står designtidskriften Bored Panda. GT uppmärksammar det genom att placera bistron på tidningens löpsedel med löpet: ”Avenykrogen som är en av världens snyggaste”.

Samma dag som GT publicerar löpsedeln så öppnar Le Pain Français sitt första kafé i Nordstan. I juli öppnar Le Pain Français Brasserie – den andra enheten som kombinerar kafé med restaurang. Den soldränkta uteserveringen blev snabbt populär med ett av Göteborgs bästa lägen.

Senare under hösten utser franska L´Internaute Le Pain Français Bistro till ”en av världens sex mest grandiost designade restauranger och barer”. GT skriver på nytt om bistrons framfart i designvärlden under rubriken: ”Svenska krogen är en av världens snyggaste”.

Året därefter, 2015, öppnar Le Pain Français företagets första expressenhet. Det sker mitt i  Nordstan Express. Samma år den 18 augusti firar Le Pain Français tjugo år.

1995

Le Pain Français grundas 1995 av en fransk bagare.

1997

Le Pain Français får sitt nuvarande namn och det första kaféet med bageri och konditori öppnar på Övre Husargatan.

2003

Familjen Samuelsson tar över Le Pain Français och öppnar det andra kaféet på Västra Hamngatan.

2006

Det tredje kaféet slår upp portarna på Engelbrektsgatan.

2007

Konditoriavdelningen flyttar från Övre Husargatan till den nyöppnade enheten vid Opaltorget.

2008

Kaféet på Redbergsvägen öppnar.

2010

Le Pain Français öppnar tre kaféer på Vallgatan, Vasagatan och Allum. James Martin anställs som köksmästare på företaget.

2011

Le Pain Français utses till Gasellföretag av Dagens Industri.

2013

Le Pain Français Bistro på Avenyn 7 öppnar i juli. Bistron kombinerar kafé med restaurang och lounge.

2014

Le Pain Français Bistro på Avenyn 7 utses till en av världens tjugo bäst designade restauranger och krogar. Håkan Hellström efterfestar på bistron, Le Pain Français Brasserie öppnar och Nordstan får sitt första franska kafé.

2015

Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw uppträder på Le Pain Français Bistro på Avenyn 7. Le Pain Français fyller tjugo år.

Det har nu gått två årtionden sedan vi började köra ut bröd och i dag har Le Pain Français vuxit till att vara Göteborgs ledande kaféföretag med tolv kaféer runt om i Göteborg, varav två som också är fullskaliga restauranger. Och Le Pain Français levererar fortfarande samma goda franska baguetter 1995 som då.

X