Le Pain Français har alltid varit ett franskt kafé i Göteborg, tror många. Berättelsen om göteborgarnas franska kaféfavorit har dock en oväntad begynnelse. Le Pain Français var varken ett bageri, kafé eller konditori när det grundades den 18 augusti 1995. I stället började det som en dröm i en budbil.
Företagets grundare och tillika med fransk bagare levererade nämligen baguetter till finkrogar. Under de långa utkörningarna runt omkring i Göteborg växte en vision fram om att skapa ett franskt kafé med bageri och konditori. Tillsammans med en annan fransk bagare hittade han en tom lokal på Övre Husargatan 26 nära Slottsskogen 1997. Alla avrådde dem från att starta, då ingen trodde att ett kafé skulle lyckas på den hårt trafikerade gatan.
Men kritikerna hade fel och snart ringlade köerna långt ut på Övre Husargatan. Under de kommande åren renodlades det franska konceptet än mer. Le Pain Français medverkade även i Sveriges Television, då Tomas Tengby gjorde ett reportage om verksamheten 2001. Le Pain Français snabba expansion får tillväxten att rusa, och 2011 utser Dagens Industri företaget till ett Gasellföretag. Med andra ord är nu Le Pain Français ett av Sveriges snabbast växande företag.
Starten på den verkliga resan från ett litet kvarterskafé till en av Göteborgs mesta populära mötesplatser dröjde dock några år. I början av 2003 tog bröderna Samuelsson över Le Pain Français. De hade förstått att konceptet kunde utvecklas och spridas runt om i Göteborg. Bröderna öppnade nästan omgående det andra kaféet på Västra Hamngatan, vilket är det första som designades av Samuel Samuelsson. Han har sedan dess skapat alla kaféers och restaurangers inredning och design.